Mastermindid ja mõttekaaslased

Portfellistrateegia grupist välja kasvanud mastermind (ajaloolise tõe huvides: üks liige praeguseks lahkunud ja uus liige pildilt puudu ;))

Mina kuulsin sõna „mastermind“ esimest korda alles mõni aasta tagasi, lugedes sellekohast suurepärast postitust Kristi Saare blogis. Mastermind on grupp inimesi, keda seob ühine soov saavutada mingeid eesmärke kindlas valdkonnas, ja kes on valmis üksteist sellel teel toetama ja inspireerima. Kuna Kristi on oma blogis mastermindi olemuse ja „reeglid“ nii ammendavalt lahti kirjutanud, siis selle kordamise asemel räägin siin oma isiklikust kogemusest.

Septembris 2020 investeerimist alustades ei tundnud ma mitte ühtegi teist inimest, kes investeeriks. Esimeseks kontaktiks selle kogukonnaga oligi Kristi, kelle juurde mentorlusse läksin.  Järgneva aasta jooksul osalesin mitmel investeerimiskogukonna üritusel – Naisinvestorite klubi aastakonverentsil, Roosaare „Rikkaks saamise õpik praktikas“ konverentsil, ning suvisel Investeerimisfestivalil. Algaja investorina sain kõigilt nendelt üritustelt nii uusi teadmisi kui suuri motivatsiooni- ja inspiratsioonilakse, ning samuti võimaluse teiste mõttekaaslastega suhelda. Mõnel üritustel tekkinud kontaktiga sai hiljem ka kohvil / lõunal käidud, kuid püsivamaid läbikäimisi nendest ei võrsunud, ning üha rohkem tundsin puudust inimesest või inimestest, kellega igapäevaselt oma algavat investeerimisteekonda jagada, eesmärke ja tekkivaid küsimusi arutada.

Esimeseks algelise mastermindi leidmise katsetuseks oli see, kui mulle veebruaris 2021 jäi silma Naisinvestorite facebook grupis „investeerimissõbrannade“ üleskutse, kus üks neiu kirjeldas oma huvisid mis täpselt haakusid minu omadega. Selle postitusele reageeris veel kümmekond inimest, moodustati ühine messengeri-grupp, ja mõni nädal hiljem sai suurem osa meist ühes kohvikus kokku. Veetsime seal mitu väga ägedat tundi lobisedes, mõtteid ja kogemusi jagades, ning peatset taaskohtumist plaanides. Paraku see grupp paljulubavast algusest kaugemale ei jõudnudki – grupi looja ise ei panustanud eriti järgmiste sammude käimatõmbamisse, ja mõne nädala pärast ulgus meie messengeri-grupis ainult tuul 😊 Tagantjärele vaadates – selgelt sai saatuslikuks konkreetse initsiatiivi puudumine (grupijuhi, aga ka teiste liikmete, sh mu enda) poolt; aga ilmselt ka see et kuigi kohtuda oli tore, ei tulnud selle käigus selgelt välja konkreetsemat ühist eesmärki, mis meid sidunud oleks.

„Päris“ mastermindini jõudsin septembris 2021, kui Aleks Finantsvabaduse gruppi väga konkreetse üleskutse tegi. Otsiti huvilisi, kelle investeerimisportfell oleks vähemalt 6-kohaline, kelle põhihuvi oleks väärtusinvesteeringud, kes saaksid aru kauplemise ja investeerimise vahest, ning kelle portfellis ei oleks Coopi aktsiaid 😊 Kirjutasin Aleksile, peale paari „testküsimust“ loeti mind rahuldavaks kandidaadiks, ja saingi grupi liikmeks. Alustasime kaheksakesi – peale minu veel üks naine, ja 6 meest. Sellest ajast peale on grupi koosseis muutunud – esimesed 2 liiget viskasime liigse passiivsuse tõttu välja juba mõne kuu pärast ja tegutsesime pikalt kuuekesi; seejärel võtsime juurde 2 uut liiget; ning just äsja lahkus üks algne olija omalt algatusel. Esimese aasta tegutsesime ainult messengeris suheldes, aga nüüd teisel aastal oleme katsunud igakuiselt ka näost näkku kohtuda, mis on minu arust meie grupi dünaamikale väga palju juurde andnud.

Minu teine mastermind sai alguse jaanuaris 2022, ja kasvas välja Naisinvestorite klubi õpigrupist. Nimelt selleks ajaks olin ise juba tiimi liige, ning hakkasin õpigruppe läbi viima. 2022 aasta alguses planeerisin õpigruppi portfellistrateegia teemal, aga enne kui jõudsime selle avalikult välja kuulutada, sai grupp täis klubi enda liikmetest, keda see teema huvitas. Seega alustasime väga konkreetse teemaga – kõik tahtsime ette nähtud 4 kohtumise raames läbi mõelda ja kirja panna oma portfellistrateegiad. Esimesest kohtumisest peale tekkis meile kohe megaäge klapp – tundus, nagu oleksime üksteist aastaid tundnud (mida tegelikult osad klubi liikmed olid ka), kohtumised ei tahtnud kuidagi antud aja raamidesse mahtuda ning messengeri-grupis käis igapäevane intensiivne suhtlus. Ettenähtud neljanda ja viimase kohtumise lõpus ütles üks liige välja mõtte, mis ka mu enda peas ringles – nii äge seltskond sai kokku, ehk jääks ka edasi koos käima? Seega profileerisime oma grupi temaatilisest ja tähtajalisest õpigrupi formaadist ümber tähtajatuks mastermindiks 😊. Mõni kuu hiljem lisandus meiega veel üks liige, ning veel veidi hiljem üks algne liige otsustas lahkuda. Praegu tegutseme üheksakesi.

Kui esimene aasta olime pigem investeerimisest huvituvate naiste jutuklubi, siis eelmise aasta lõpus otsustasime, et tahame areneda „päris“ mastermindiks – kus osalejatel on konkreetsed eesmärgid, nende progressi raporteerime üksteisele regulaarselt, ja grupis kehtivad teatud reeglid (nt et vähemalt 75% kohtumistest tuleb kohal käia). Tekitasime ühise google dokumendi kuhu kõik panid kirja oma pikemaajalised (5-10a) eesmärgid, ja konkreetsed eesmärgid ja tegevused 2023. aastaks. Iga kuu raporteerime oma progressi selles samas dokumendis, ning arutame läbi näost-näkku kohtumistel. Samas julgen öelda, et oleme saanud ka päris headeks sõpradeks, ning jagame omavahel ka palju muud lisaks investeerimisteemadele ja eesmärkidele, ning mõne nädala pärast lähen isegi grupiliikme Liisiga Lofootidele matkama 😊

Peale paariaastast kogemust kahe mastermind grupi liikmena võin täiesti kindlalt väita, et need on ühed parimad asjad mis minuga investeerimisteekonnal juhtunud on.

Minu ümber on mõttekaaslased, kellega asju arutada, kes rõõmustavad minu edusammude üle, ja kelle edusammud mind rõõmustavad, inspireerivad ja tegutsema innustavad. Ma alati väga ootan meie kohtumisi, ja lahkun neilt võimsa „power“ tundega, täis uusi mõtteid ja mõnusat elevust.

Ma saan reaalselt uusi teadmisi – mis iganes investeerimisega seotud küsimus tekib (näiteks: „miks IB kontole on laekunud dividendid miinusmärgiga?“, „miks mul ei lase eurosid dollariteks vahetada?“, „mida tähendab see kui võlakirja emissioonil öeldakse et intressimäär on 9-11%?“), keegi raudselt teab sellele vastust. Samuti saan gruppidest uusi ideid – näiteks keegi jagab mis aktsiat ta hiljuti ostnud on, mis tekitab huvi seda aktsiat lähemalt uurida.

Liis ja Grete olid mulle hindamatuks abiks esimese kinnisvaraobjekti ostmisel; Karini käest olen õppinud kauplemise ja tehnilise analüüsi algteadmisi; Madise käest kuulsin nüüdseks regulaarselt kasutuses olevatest veebilehtedest justetf.com ja macrotrends.net, Aleksi poolt öeldud repliik oli üheks tõukeks miks hakkasin seda blogi kirjutama, ning lisaks oskab ta vastata absoluutselt kõigile küsimustele mida ma välja mõelda suudan 😊. Sarnaseid punkte võiks välja tuua ka kõigi teiste osaliste kohta.

Nendes gruppides saan avameelselt rääkida oma eesmärkidest ja numbritest ning tähistada järjekordseid edusamme, aga samas ka ausalt raporteerida „ämbreid“, ilma et keegi selle üle kahjurõõmu tunneks. Ühesõnaga – need on minu inimesed!

Previous
Previous

Investeerimistees

Next
Next

Kas palgatööga on võimalik rikkaks saada?