2023. aasta kokkuvõte

Investor Toomase konverents 20.01.2024

Alustan seda postitust eilse emotsiooni pealt – nimelt oli mul suur rõõm ja au esineda Investor Toomase konverentsil, ja rääkida oma teekonnast 3 aastaga 300k+ portfellini. Kuigi vaevlesin vastiku külmetuse käes, õnnestus adrenaliini toel esinemine ära teha ilma, et oleksin köhahoo kätte murdunud 😊 Tegelikult oli ülilahe kogemus, ja ma olen väga tänulik kõigile kuulajatele, kes minuga lõunapausi ja kohvipausi ajal rääkima tulid ja positiivset tagasisidet andsid. Kogu üritus ise oli väga hästi korraldatud, täis huvitavaid ettekandeid ja inspireerivaid esinejad. Võimas positiivse energialaenguga päev!

Aga edasi asja juurde. Nagu eelmises postituses lubatud, teen siin ka eraldi terve aasta kokkuvõtte. Minu jaoks oli 2023 aasta kolmas „täis“ investeerimisaasta – alustasin 2020 septembris, seega täpselt arvutades on nüüd selja taga 3 aastat ja 4 kuud investorina.

Aastat alustasin 224k EUR suuruse portfelliga, ja aasta lõpetasin 335k EUR portfelliga (jaotus varaklasside vahel on näha eelmises postituses): seega portfell kasvas 111k EUR ehk 50%. Sellest enda sissepandud raha oli ümmarguselt 67k EUR, ja turud tõid tootlusena 44k EUR. Ettevõtte all oleva portfelli (sh kõik aktsiad, võlakirjad, laenud, iduettevõtted) aasta tootluseks oli XIRR meetodil arvutatult 21.8%; III pensionisamba tootluseks 18.4%. Eraldi pean veel natuke pusima oma üürikorteri tootluse arvutamise kallal, nii et selle tootlust siin praegu arvestatud ei ole (kuid portfelli koguväärtuses on korter arvestatud). NB! Meenutuseks, et praegu ma oma II pensionisammast portfelli osana ei arvesta. Minu algne loogika oli selline, et sinna ma ise aktiivselt ega ka passiivselt ei panusta (töötades välismaal) ning samuti kindlasti enne pensioniga sealt midagi välja võtta ei kavatse, siis ma lihtalt unustan ta ära kui kuskil taustal omaette tiksuva plaani B. Siiski, viimastel nädalatel olen mõelnud et võibolla hakkan uuest aastast ka II sammast porfelli osaks lugema – enamus investoreid teeb seda, ning peale samba „vabaks laskmist“ ei ole enam otsest põhjust temasse suhtuda teisiti kui III sambasse. Seega võib juhtuda, et I kvartali kokkuvõttes on juba natuke teine loogika; aga 2023 aasta lõpetame vanaviisi.

Lisaks vaatasin üle ka portfellist saadud passiivse tulu arengu. Passiivne tulu on siin siis konkreetselt rahavood – dividendid, laenude intressid ja üüritulu; vara väärtuse suurenemine ehk kapitalikasv siin ei kajastu. Passiivne tulu ei ole praegu minu jaoks otseselt oluline, minu eesmärgiks on eelkõige kasvatada portfelli koguväärtust, ja seetõttu on seal päris palju instrumente mis rahavoogu ei tooda (nt indeksfondid, kasvuaktsiad). Kui hakkaksin rahavoole rõhku panema, tuleks päris palju ümber mängida, ja suurendada osakaalu fikseeritud tulumääraga instrumentides ning dividendiaktsiates. Praegu seda veel kavas pole, aga siiski on tore näha, et isegi mitte fookuses olles, rahavoog tasapisi aasta-aastalt kosub.

Suurimad investeerimisalased ettevõtmised eelmisel aastal olid seotud kinnisvaraga. Esiteks maadlesin peaaegu terve esimese poolaasta oma 2022. aasta sügisel ostetud üürikinnisvara renoveerimise teemade ja korteriühistuga jaurates. Suvel sai siiski see kannatuste rada läbi ja praeguseks on korter viis kuud probleemivabalt üüril olnud. Ja siis muidugi Hispaania korteri ost detsembris.

Lisaks oli aasta jooksul mitmeid ägedaid võimalusi panustada Eesti investeerimiskogukonna tegemistesse: märtsis käisin külaliseks LHV Turutegijate podcastis ja andsin intervjuu Õhtulehe rahatarkuse rubriiki; aprillis esinesin Naisinvestorite Klubi „Rikas Naine, Tark Naine“ konverentsil, ning sügisel sain kutse esinema jaanuaris Investor Toomase konverentsil. Aasta alguses vedasin Naisinvestorite Klubis õpigruppi portfellistrateegia teemal, ning aasta jooksul panustasin ka nende raamatuklubis.

Ise jätkasin õppimist ja arenemist oma kahes mastermind grupis, ning Märten Kressi veetavas Miljoniklubis. Kuigi, tõele au andes, õppimine oli sel aastal natuke tagaplaanil, kuna muu elu oli väga kiire.

Ja lõpuks paar sõna siis ka elu teemadel 😊 Mäletatavasti minu suureks kireks on reisimine, ja 2023 oli taas kord väga aktiivne reisiaasta. Kokku sai tehtud 16 reisi (sh üks Eestis – suvine Pärnu ja Muhumaa). Suurimateks highlightideks olid kindlasti aasta alustamine imeilusal Madeiral, Jaapani kirsiõied aprillis (eluunistuse täitmine), ning Lofoodid augustis. Lisaks sai käidud Londonis, Lissabonis, Ateenas, Horvaatias, Berliinis, ja mitu-mitu korda Hispaanias, seoses kinnisvara otsingutega. Ning kirsiks tordil loomulikult juba mitu korda mainitud Hispaania korteri ost.

Kokkuvõtteks – oli hea aasta, nii elus kui investeeringutes 😊

Päikesetõus Fuengirolas

Previous
Previous

2024 aasta (investeerimis) eesmärgid

Next
Next

4. kvartali kokkuvõte