4. kvartali kokkuvõte

Kirjutan siin tavapärases formaadis lahti oma möödunud kvartali tegemised, ja 2023 aasta kokku võtmiseks teen lähipäevil eraldi postituse.

Oktoobris olid aktsiaturud languses ja mina kasutasin häid ostuvõimalusi. Selle aasta jooksul läks kõige rohkem raha investeeringutesse just oktoobris, ja investeeritud raha hulga järgi oli tegemist minu kogu investeerimiskarjääri suuruselt kolmanda kuuga. Sisuliselt kõik kvartali ostud (ühe väikese erandiga) saidki tehtud oktoobris; seevastu novembris ja detsembris olin müügipoolel.

Aga alustame siis ostupoolelt. Oktoobris sain lõpuks rahuliku südamega kõvasti juurde osta SXR8 indekspositsiooni. Suvel käis selle ETFi hind juba üle 440 EUR, oktoobris langes episoodiliselt isegi alla 410 EUR ja rida minu osturedeli ordereid läks läbi, kokku üle 8000 EUR eest. Peale seda on hind jälle kõvasti rallinud ja om praegu juba üle 450 EUR; mul on väga hea meel et sai soodukaga kõvasti juurde ostetud 😊

Üksikaktsiates suurendasin oma olemasolevaid positsioone soodsatel hinnatasemetel, ostes juurde AMZN, PYPL, NNN ja BLK aktsiaid. Hetke seisuga olen eriti rahul septembris-oktoobris tehtud NNN ja BLK ostudega – mõlemad positsioonid on paari kuuga väga kõvasti tõusnud, vastavalt +24% ja +27%. Muidugi investeeringu edukust pole mõtet mõõta 1-2 kuu perspektiivis, kuid praegu siiski paistab et õnnestus tabada päris häid ostukohti.

Lisaks võtsin portfelli ka ühe uue positisiooni: energiajookide tootja Monster Beverage (MNST). Idee sain ühest Miljoniklubi kõnest, kus Märten Kress rääkis lähemalt investeerimisest jätkusuutlikult kõrge ROIC (return on invested capital) näitajaga ettevõtetesse. Minu jaoks oli väga üllatav kuulda, et kui võtta Top 10 viimase 30 aasta jooksul kõige paremat tootlust teinud USA suurfirmade aktsiat, siis MNST on nimekirjas esimesel kohal. Ise oleksin pakkunud AMZNi või AAPLi (kes on 2. ja 3. kohal), aga MNST ei oleks mulle uneski pähe tulnud 😊 Ise ei ole ma ka toote sihtgrupp (kogu elu jooksul olen võibolla 2-3 purki enerigajooki joonud), ja kuna tegemist ei ole pidevalt pealkirjades figureeriva tehnoloogiafirmaga, ei olnud ta kunagi minu vaatevälja jõudnud. Intrigeerituna vaatasin numbritesse sügavamalt sisse, ja mulle meeldis, mida ma nägin. Ettevõte on väga kasumlik (viimase 10 aasta tegevuskasumi marginaalid üle 30%, ROE ja ROIC üle 25%), kenasti kasvav (viimase 10 aasta keskmine käibekasvu määr 12% ja EPSi kasvumäär üle 14%), ning sisuliselt võlavaba. Valuatsiooni suhtarvud on küll kallipoolsed (P/E natuke alla 40 ja P/S 8 ringis), aga need on selle aktsia puhul tavapärased tasemed. Seega võtsin alustuseks sisse üsna väikese „proovipositsiooni“, ja ilmselt kavatsen seda lähitulevikus suurendada.

Viimaseks ostutehinguks oli novembris BIRD. Mäletatavasti on tegemist minu „fänniaktsia“ positsiooniga, millest kirjutasin lähemalt septembris „Suurimad kaotused“ postituses (jah, ma mõistan kui teil on küsimusi 😊). Aktsia tegi novembri alguses oma kõigi aegade põhjasid, ja YOLO meeleolus otsustasin duubeldada oma olemasoleva positisooni, ehk ostsin juurde 500 aktsiat hinnaga 0.8$. Ehk siis tegelikult investeering oli mõnisada dollarit, ja kui asi vastu taevast lendab, siis tühja temaga. Aga toote fännina ikkagi usun et ehk neil õnnestub oma tulemused ümber pöörata. Praeguseks on aktsia hind tõusnud 1.3$ juurde; ootame ja vaatame.

Novembris ja detsembris olin aga rohkem müügipoolel, ja likvideerisin suurema osa oma Balti börsi portfellist. Müüki läksid mõlemad Efteni fondid, Tallinna Kaubamaja, LHV 6% võlakirjad, ja lõpuks verd tilkuva südamega ka Ignitis. Põhjus oli proosaline – mul oli raha vaja Hispaania korteri ostuks. Ja kui midagi pidi müüma, siis kindlasti tahtsin alustada Balti börsilt (mis tõele au andes mulle üha väiksem ja igavam tundub), ja mitte puutuda oma USA investeeringuid. Ignitisest on kahju – minu arust praegu soodsalt hinnastatud tugev ja hea tootlusega dividendiaktsia, mida ma ehk mõne kuu pärast tagasi osta kaaluks. Muu läks kerge südamega.

No ja siis muidugi see suur tehing – Hispaania korteri ost. Lähemalt kirjutasin sellest kolmes viimases postituses ja siin enam kordama ei hakka. Siiski, paar lauset kokkuvõtlikult numbritest. Korteri müügihind oli 175k EUR, millele lisandus 10% erinevaid makse ja tasusid. Ostsime elukaaslasega kahe peale: minu osa 60% ja tema osa 40%; niimoodi läksid ka kulud pooleks. Seega minu finantseering oli 105k korter ise (sellest 45k omafinantseering ja 60k laen Swedbankist) + 10.5k lisatasud. Oma arvestuses selle 45k loen investeeringuks (selle raha saan tagasi kui kunagi korteri maha müün), ning 10.5k lisatasusid loen lihtsalt kuludeks. Ja nende kulude katteks tuli ka portfellist raha välja võtta, kuna vaba raha mul kontol vedelemas parajasti ei olnud.

4. kvartali kokkuvõttes võtsin portfellist rohkem raha välja kui sinna sisse panin: ligi 7000 EUR välja võetud. Samas portfell kasvas tõusva turu tingimustes siiski ligi 9000 EUR võrra, 326k EUR pealt 335k EUR peale. Seega turg andis seekord tootlusena ilusad 16k EUR.

Previous
Previous

2023. aasta kokkuvõte

Next
Next

Hispaania kinnisvaraprojekt, osa 3: võtmed käes!