2024 aasta (investeerimis) eesmärgid

Lofoodid, august 2023

Enne veebruari lõppu on kohane ka aasta eesmärgid kirja saada 😊 Tegelikult olid need valmis juba jaanuari alguses, aga blogisse panemine on kiire elu tõttu venima jäänud. Kommentaariks postituse pealkirjale – siin kirjutan just investeerimisega seotud eesmärkidest; mul on ka üksjagu isiklikumat laadi eesmärke, millega on kursis mu lähimad inimesed, aga mida blogi veergudel veel jagada ei soovi. Võibolla kunagi hiljem 😊

Niisiis, asja juurde.

1.       Investeeritav raha ja portfelli kasv. Selle aasta eesmärgiks on portfelli uut raha juurde suunata 50k EUR. Seda on vähem kui eelmistel aastatel, kuna eeldatavalt minu sissetulekud on natuke väiksemad (välismaal töötades on esimesel aastal mõned lisatasud mis teisel aastal kaovad), ning kulud seevastu natuke suuremad (seoses Hispaania korteri kõpitsemisega). Lisaks siis muidugi lähevad re-investeerimisele kõik passiivselt laekuvad dividendid, laenuintressid, üüritulu. Minu tootlus-ootus on 10%, ja arvestades sissepandud raha ja tootlust, tahaksin aasta lõpetada 423k EUR suuruse netoportfelliga (siia sisse ei ole arvestatud II pensionisammast; kui sammas juurde lisada siis oleks sihiks 460k portfell). Kommentaariks tootlusootuse osas – selge on see, et tootlus sõltub siiski väga suures osas turul toimuvast, ja ainult natuke minu enda otsustest. Siiski, olen selle numbri enda jaoks paika pannud kahel põhjusel. Esiteks lihtsalt et prognoosida ja visualiseerida oma portfelli kasvu ja finantsvabaduseni jõudmise teekonda. Teiseks aitab see mul ka teha valikuid investeeringute osas – näiteks ei sobi minu portfelli 5% tootlusega võlakirjad, või väga aeglaselt kasvavad ja väikese dividendimääraga ettevõtted, kuna sellised instrumendid ei vasta 10% ootusele.

2.       Hispaania korteri monetiseerimine. Praegu oleme alustanud turismilitsentsi taotlemist, ja loodame selle kätte saada juuni kandis. Seejärel läheks korter kuni hilissügiseni Airbnb-sse ja Bookingusse raha teenima. Kuna tegemist on meie esimese sellelaadse ettevõtmisega, siis tuluprognoos on suhteliselt laest võetud; kuid kuna mulle siiski meeldib alati omada konkreetset numbrilist eemärki, panin selle enda jaoks 4000 EUR peale. See on siis minu osa netosissetulekust, enne Hispaanias tulumaksu tasumist. Reaalsus võib kujuneda täiesti teistsuguseks – järgmisel aastal on kogemuse pealt kindlasti juba lihtsam prognoose teha.

3.       Portfellist elamise plaan ja testament. Need on asjad, mis mul juba ammu hinge peal kripeldavad. Portfellist elamise plaan – see tähendab väga detailselt läbi mõtlemist ja arvutamist, kuidas ma reaalselt hakkaksin oma portfellist elama kui ühel hetkel see aeg kätte jõuab. Kas ma võtan raha välja omanikulaenu tagasimakse, palga, või dividendidena? Milliste maksudega pean arvestama? Kui suures osas mu portfell peaks rahavoogu genereerima, ja kui suures osas olen nõus varasid jupikaupa maha müüma? Milline on plaan juhuks, kui olen töölt ära tulnud ja turgusid tabab suur langus? Jne. Teiseks tahan selle aasta jooksul teha ka testamendi – see võib kõlada natuke morbiidselt, aga minu arust on see elementaarne vastutustundlik käitumine 😊 Minu varad on juba piisavalt suured, et sellised asjad korralikult läbi mõelda.

4.       Jätkuv panustamine investeerimiskogukonda. See on selline rohkem „pehme“ eesmärk, aga ka asi mida ma tõeliselt naudin. Kavatsen jätkata selle blogiga ja loodetavasti aktiivselt lugejaskonda kasvatada (numbri-inimesena panin paika ka eesmärgid: 2x rohkem külastusi ja 50% unikaalseid külastajaid). Hea meelega jagan oma teekonda ja kogemust teistega (nt Investor Toomase konverents või peagi eetrisse minev Kinnisvarajuttude podcast); kui võimalusi tekib, haaran neist kinni. Lisaks tahan ka oma teadmisi suurendada ja pidevalt juurde õppida; salamisi kibelen näpuotsaga proovima mõnda veidi keerulisemat instrumenti, nagu näiteks optsioonid 😊

Sellised need eesmärgid said – loodame et tuleb edukas aasta!

Previous
Previous

1. kvartali kokkuvõte: 400k piir alistatud!

Next
Next

2023. aasta kokkuvõte