Elu muutvad raamatud, osa 1: millist elu ma elada tahan?

Ühes oma esimestest postitustest mainisin, et esimeseks tõukeks minu unistuste elu ja investeerimise teekonnal olid raamatud ja nendest saadud mõtted ja ideed. Kirjutan siin lähemalt nendest raamatutest, mis mind eriti tugevalt mõjutanud on. Jaotan selle teema kaheks osaks: kõigepealt kirjutan raamatutest, mis on laiemalt inspireerinud mind leidma vastust küsimusele „millist elu ma elada tahan“; ja järgmises postituses võttan ette konkreetsemalt rahatarkuse ja investeerimisega seotud raamatud. Välistatud ei ole ka see, et mõne aja pärast tuleb kolmas osa 😊.

A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy (William B. Irvine). Mulle tundub, et see oli raamat, mida 2017. aastal lugedes hakkasin esimest korda teadlikumalt oma elu peale mõtlema. Tegemist on kaasaegse tõlgendusega antiikfilosoofia stoitsismi koolkonna põhimõtetest. Lugesin seda raamatut enam kui 6 aastat tagasi, ja ei mäleta enam kõiki detaile, küll aga mõtteid mida see raamat minus tekitas. Eelkõige mõistmine, et elu võib olla zen 😊, kui me õpime teadvustama ja kontrollima destruktiivseid ja mõttetuid emotsioone nagu kadedus, hirm, viha, FOMO, jne. Et ei ole vaja igasuguste asjade pärast põdeda ja ennast teistega võrrelda. Et õnn ja rahulolu peituvad selles, et me oskame hinnata ja väärtustada seda mis meil on, selle asemel et pidevalt ihaldada midagi mida meil ei ole. Samuti on meelde jäänud ka mõned praktilised soovitused / harjutused: näiteks teadlikult ennast mõneks ajaks millestki ilma jätta, et seda siis rohkem väärtustada (nt lase endal reaalselt mõnikord tekkida nälja- või külmatunnet, et siis teadlikumalt hinnata sööki ja soojust); või visualiseerida negatiivset olukorda (üks raputav näide: kui sa oled lapsevanem, kes on tüdinud sellest et laps muudkui tüütab ja mangub tähelepanu ja ei lase sul rahulikult lehte lugeda, visualiseeri olukorda et su laps on surnud, et reaalselt aru saada kui õnnelikus seisus sa tegelikult praegu oled). Kokkuvõtteks, minu key take-away sellest raamatust oli teadlik püüe olla hetkes, hinnata ja teadvustada hetke, ning säilitada rahulik ja rõõmus meelelaad ka ebameeldivates olukordades.

The Life-Changing Magic of Tidying (Marie Kondo). See võib kõlada naljakalt – kas tõesti mingi koristamisest rääkiv raamat võib olla elumuutev? Minu jaoks jah – see oli raamat, mis esimest korda tõi minu vaatevälja mõiste „minimalism“, tekitas minus ülitugeva impulsi oma elu lihtsustada ja korrastada; ning samaaegselt mõista, millised asjad toovad minu ellu väärtust ja rõõmu, ning millised on lihtsalt koormaks. Kuigi shoppamine kui selline pole mulle kunagi eriti meeldinud, miskipärast tegin seda ikka, sest nii lihtsalt tehti 😊 – ostsin uusi riideid, kingi ja käekotte, ilusaid kruuse oma kööki ja käterätikuid vannituppa. Marie Kondo raamatut lugedes viisin läbi täieliku metamorfoosi oma kodus – täpset arvet ei pidanud, aga usun et loobusin umbes 2/3 asjadest. Mõned suuremad asjad läksid müüki, aga enamuse viisin Taaskasutuskeskusesse ja osa läks ka lihtsalt prügikasti. Ma sain aru, et mul ei ole majapidamises vaja näiteks 6-te erinevat komplekti käterätikuid – kahest komplektist piisab. Mul ei ole vaja alles hoida kampsuneid või T-särke, mis mulle tegelikult enam eriti ei meeldi ja mida ma pole aasta jooksul kordagi selga pannud. Mul ei ole vaja osta uut komplekti teekruuse sellepärast et nad on nunnud, kui mul kapis juba on komplekt kenasid kruuse. See raamat muutis mu elu kahel viisil – mu kodu muutus avaraks ja „hingavaks“ tänu üleliigsest kolast vabanemisele; ning mu kulud kahanesid märkimisväärselt tänu mõttetu shoppamise lõpetamisele.

Minimalism: Live a Meaningful Life (Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus). Peale Marie Kondo raamatu lugemist hakkasin juba teadlikult otsima rohkem infot minimalismi kohta, ja aasta jooksul lugesin läbi kümmekond raamatut erinevatelt autoritelt. Joshua Fields Millburn ja Ryan Nicodemus olid ühed esimesed, kes minimalismi kontseptsiooni nii-öelda mainstreami tõid, alguses oma raamatute, siis ka podcasti ja dokufilmidega. Tegelikult ei saa ma öelda, et just SEE raamat on minu jaoks see ainus ja õige; pigem valisin ta esindama erinevate minimalismi-raamatute kogumikku. Need raamatud õpetasid mind sügavamalt mõtlema, mis mind tegelikult õnnelikuks teeb ja mida ma õnnelikuks eluks vajan (ning mida ma EI vaja); aru saama et ma hindan vabadust, lihtsust ja kergust; ning oma fookuse suunamist olulistele asjadele selle asemel et seda killustada kümnete ja sadade ebaoluliste asjade vahel. Oluline on ka rõhutada, et minimalism on igaühe jaoks erinev – ei ole olemas mingit „standardit“ või „reeglit“, mille järgi peaks ennast painutama. Mõte on selles, et sa saad aru mis on sinu jaoks oluline, ja teed sellele oma elus ruumi, loobudes ebaolulisest – olgu selleks asjad, suhted või tegevused.

My Exile Lifestyle (Colin Wright) ja No Baggage (Clara Bensen). Panin need raamatud kokku – lugesin neid üksteise järel 2018 aasta suvel ja minu jaoks olid nad sellised lambipirni-momendid: just sellist elu ma tahangi elada! Mõlemad on autobiograafilised teosed. Colin Wrighti võiks ilmselt lugeda üheks esimeseks „digitaalseks nomaadiks“ – peale eduka äri üles ehitamist Los Angeleses, otsustas ta kõik oma maise vara maha müüa, pakkida oma alles jäänud 50 asja väiksesse seljakotti ning minna mööda maailma ringi rändama, elades mitmete kuude kaupa erinevates riikides. Clara Benseni lugu aga on tüdrukust, kelle boyfriend üsna äsja alanud suhtes esitas pöörasena tunduva väljakutse – minna mitmeks nädalaks Euroopasse reisima sisuliselt „käed taskus“ (boyfriend läkski käed taskus, Claral oli väike käekott). Need raamatud ühendasid minu kaks suurt kirge – reisimise ning igatuse kerge, vaba, minimalistliku elu järele. Praeguseks on kogu „digitaalse nomaadi“ mõiste juba päris hullusti ära lörtsitud ja toob silme ette mingi Balil smuutit rüüpava ja TikTok videosid tootva „influenceri“, kuid need raamatud olid veel siirad ja originaalsed, andsid mulle meeletu inspiratsioonilaksu ning panid mu tõsiselt mõtlema, kuidas hakata oma elu sättima nii, et see liiguks lähemale minu unistustele.

Designing Your Life: How to Build a Well-Lived, Joyful Life (Bill Burnett, Dave Evans). Selle osa lõpetuseks üks teistlaadi raamat – kui eelmised teosed olid pigem vastuseks küsimustele “mis?” ja “miks?”, siis see aidatab vastata küsimusele “kuidas?” Raamatu autorid on Stanfordi ülikooli professorid, kelle erialaks on tootedisain ja probleemide lahendamine disainmõtlemise läbi. Selles raamatus rakendavad nad disainmõtlemise loogikat, et vastata küsimusele – kuidas teadlikult, loogiliselt ja süsteemselt kujundada endale rahuldustpakkuv ja sisukas elu, selle asemel et lihtsalt “vooluga kaasa minna”. Raamat liigub samm-sammult ja läbi praktiliste harjutuste, ning sisaldab mitmeid huvitavaid mõtteid – näiteks tootedisainist tuttav prototyping ja selle kasutamine elus (nt enne massiivset karjääripööret võid sa leida viisi nagu interniks olemine vms, kuidas uut ametit testida ja aru saada, kas see sulle üldse tegelikult meeldib). Minu jaoks oli see nii-öelda käsiraamat või manual, kui ma 2020 aasta suvel teadlikult oma unistuste elu läbi mõtlema ja kujundama hakkasin.

Previous
Previous

Elu muutvad raamatud, osa 2: raha ja investeerimine

Next
Next

3. kvartali kokkuvõte