3. kvartali kokkuvõte

Kui esimene poolaasta kulus investeerimises puhtalt kinnisvara tähe all – ehk siis kogu vaba raha läks üürikorteri renoveerimiseks – siis alates juulist tegutsesin jälle atkiivselt aktsiaturugudel. Selles postituses panen kirja kõik oma kolmanda kvartali ostud-müügid.

Alustame ostupoolelt. Jätkasin oma SXR8 indekspositsiooni kasvatamist, kuigi see ei olnud kerge 😊 Iga algaja investorgi teab, et indeksi ostu ei peaks ajastama, aga VÄGA raske on tuimalt juurde osta oluliselt kõrgema hinna pealt, kui loetud kuud tagasi. Siiski tegin südame kõvaks ja suutsin mõned ostud teha, kuigi mitte nii suures mahus kui kvartali alguses plaanisin.

Juba olemasolevatest positsioonidest ostsin juurde PYPLi (Paypal). Senini oli mul seda aktsiat näpuotsaga, soetatud 2022 kevadel. Aktsia hind on pikalt languses olnud, ja minu teesiks oli – põhi on käes või väga lähedal; aktsia on tugevalt alahinnatud; ootan hinna taastumist õiglastele tasemetele lähema aasta-paari jooksul. Praegu on minu keskmiseks ostuhinnaks 69$ (arvestades ka 2022 oste kõrgema hinna pealt); sooviksin näha vähemalt 50% hinnatõusu lähiaastate jooksul. Tegemist on minu jaoks „kauplemispositsiooniga“ – ei näe seda aktsiat oma pikaajalise portfelli osana, kuid usun et praegu on soodne võimalus.

Portfelli lisandus selle kvartali jooksul lausa kolm uut positsiooni: O, NNN ja BLK.

O (Realty Income Corporation) ja NNN (National Retail Properties) on mõlemad REITid. REIT – real estate investment trust – on ettevõtte, mis omab, haldab, ja/või finantseerib rahavoogu tekitavaid kinnisvaraobjekte. Eestist kõige lähedasem sellele oleks Eften. USAs kehtivad REITidele väga konkreetsed kriteeriumid, näiteks see et 90% kasumist tuleb maksta dividendideks. Kuna minu portfell on senini väga kaldu olnud tehnoloogia kasvuettevõtete poole, siis olen juba mõnda aega tahtnud seda tasakaalustada ka stabiilsete dividendimaksjatega, ja REITid olid tugevad kandidaadid. Alustuseks sain palju kasulikku infot Märten Kressi poolt veetavast Miljoniklubist, ja sealt edasi tegin juba ise oma tavalise investeerimisteesi formaadis analüüsi nii O-le kui NNN-le. Võitjaks jäi O, ning võtsin positsiooni sisse augusti alguses, ning täiendasin seda veel septembris. Praegu keskmiseks ostuhinnaks 57$. Septembri viimastel päevadel tundus NNN-i hind juba nii ahvatlev, et ei suutnud vastu panna ja võtsin ka seda portfelli, hinnaga 35$. Mõlema aktsia puhul oli tees sarnane – tugevad, stabiilse ja pika dividendimakse ajalooga ettevõtted, hetkel saadaval suhteliselt soodsatel hinnatasemetel.

BLK (Blackrock) on mu jälgimisnimekirjas olnud juba päris pikalt, aga senini polnud ostuni jõunud. Nüüd sisenesin esimese väikese ostuga 650$ juures, ja tegin endale „osturedeli“, et olla valmis positsiooni suurendama kui hind veel langeb. Tegemist on samuti pikaajalise dividendimaksjaga, kes viimased 14 aastat on oma dividendi pidevalt kasvatanud.

Lisaks läksin kaasa LHV 10.5% võlakirja hullusega – märkisin 20 võlakirja, kätte sain 2 😊

Järgmiseks müügipool.

Juulis lõpetasin META positsiooni realiseerimise, mida alustasin teises kvartalis ja millest kirjutasin lähemalt 1. poolaasta kokkuvõttes. Lõpuks jäin isegi umbes 100 euroga plussi 😊

Teiseks müüsin maha oma Enefit Greeni positsiooni. Sisenesin IPO ajal hinnaga 2.90 EUR, müüsin nüüd 4.30 EURiga. Koos vahepeal saadud dividendidega jäi XIRR meetodil tootluseks 32%, ja absoluutväärtuses kasumiks 1759 EUR. Müügiteesi aluseks hüpotees et ettevõtte majandustulemused lähikvartalites ei tule nii vaimustavad kui möödunud aastal, ja seda arvestades oli aktsiahind pigem kõrge (samuti vaadates nt P/E suhtarvu nii Enefiti enda varasemate perioodide kui ka Ignitisega võrreldes).

Kolmandaks ja viimaseks väljumiseks oli THO (Thor Industries) – matkaautosid tootev ettevõte, üks minu esimestest positsioonidest USA börsil, ning mingil määral ka “fänniaktsia” (kuna vanlife on üks minu unistusi, siis see firma lihtsalt meeldib mulle). Ostsin THO-d mitmes jaos 2022 aasta esimesel poolel, kui ettevõte oli minu hinnangul tugevalt alahinnatud (väga head majandustulemused, aga ajalooliselt madalatel P/E ja P/S suhtarvude tasemetel, minu keskmine ostuhind oli 80$ juures). Sel aastal aktsia hind hakkas kõvasti tõusma, ja suhtarvud hakkasid ka kallipoolsed tunduma. Seega tegin kasumi realiseerimise otsuse: müüsin 108$ juures, koos vahepeal saadud dividendidega jäi XIRR meetodil arvutatud kasumiks 27% ja absoluutväärtuses ligi 3000$. Ettevõte ise meeldib mulle endiselt, on vaatlusnimekirjas ja olen valmis madalamate hinnatasemete juures uuesti sisenema.

Kvartali jooksul lisasin portfelli 12.5k EUR, ja portfell kasvas 13.7k EUR võrra; seega turg andis seekord tootlusena tagasihoidliku 1.2k EUR. Kvartali lõpetasin 326k EUR suuruse portfelliga.

Lõpetuseks võib välja tuua ka kaks väikest tähtpäeva 😉 Nimelt selle kvartaliga täitus mul täpselt 3 aastat investeerimisteekonna algusest, ning lisaks tähistas käesolev blogi eile oma esimest sünnipäeva 😊.

Previous
Previous

Elu muutvad raamatud, osa 1: millist elu ma elada tahan?

Next
Next

Suurimad kaotused