Anneli elu2.0

View Original

Kuum august

Vanderbiltide suguvõsa tagasihoidlik suvemaja Newportis

Seda postitust kirjutan USA roadtripilt, hetkel oleme otsaga jõudnud Portlandi (Maine, mitte Oregoni oma) ning peale intensiivset esimest nädalat võtsime ühe rahulikuma päeva kus auto saab paigal seista ning meie saame pesu pesta ja natuke arvutis asjatada. Roadtripist endast kirjutan pikemalt järgmises postituses, praegu aga mõned investeerimisega seotud mõtted, kuna augusti esimene pool tundus meediat jälgides ikka väga kuum – alates Planet42 kaasusest ja lõpetades „krahhiga“ aktsiaturgudel. Mis siis minu portfellis toimus ja mis mõtteid see minus tekitas?

Esiteks, Planet42. Ka mina olen neile laenu andnud, esimest korda novembris 2021, kui mul investeermiskogemust oli aasta ja paari kuu jagu. Oma investeerimiskarjääri alguses olin ma tagantjärele vaadates ikka väga uljas ja riskialtis. Kokku andsin erinevatel ajahetketel Planet42-le laenu 25k ulatuses, ning tipphetkel (juuli 2022) moodustas see positsioon 11% kogu portfellist.

Riskihaldusele hakkasin rohkem mõtlema eelmise aasta lõpus, ja kui esimene antud laen tähtajani jõudis ja pakuti võimalust seda pikendada, siis ma loobusin ja kutsusin raha koju tagasi. Selle aasta jooksul olen seda teinud kolm korda, ja 25k positsioonist oli juuli lõpuks saanud 10k positsioon, mis moodustab 2.2% minu portfellist. Lisaks olen kogu perioodi jooksul saanud intressimakseid umbes-täpselt 9k EUR ulatuses, mis tähendab et potentsiaalselt päriselt kaotatud rahaks jääb ainut 1000 EUR. Siiski, kui sealt midagi tagasi ei tule, siis portfelli suurusest tuleb muidugi 10k ehk 2% maha arvata – natuke valus, aga mitte väga 😊

Kokkuvõtteks – minu jaoks oli tegemist alguses uisa-päisa võetud riskiga, aga kogemuse kasvades juba siiski täiesti teadliku valiku ja riski-tulu kaalutud otsusega. 25k EUR suurune positsioon hakkas mulle eelmisel aastal kogemuse ja teadmiste kasvuga seoses ebamugavalt suur tunduma, ja tegin otsuse seda oluliselt vähendada, mõttega et kuni 10k olen nõus hoidma selles instrumendis. Ajastusega mul vedas ka – viimased 5k tulid koju veel juulis, loetud nädalad enne maksete peatamise teate tulekut. Olen väga tugevalt seda meelt, et investori seisukohalt vaadates peab igaüks ise oma otsused tegema, ise aru saama ja läbi mõtlema miks ja kui palju raha kuhugi panna, ja kellegi teise süüdistamine oma (halbades) otsustes on väga mage. Ise jälgin põnevusega mis edasi saab.

Teiseks, „krahh“ aktsiaturgudel. Juuli viimastel ja augusti esimestel päevadel toimus USA aktsiaturgudel päris märgatav sula, ning meedias võis lugeda „börsikrahhist“, „kriisiplaanidest“ jms. Ka minu USA aktsiaportfell näitas kõige „sügavamal“ hetkel, 5. augustil, month-to-date languseks üle -13k EUR. Minu jaoks sellised languspäevad ja -nädalad on aktiivse shoppamise aeg – panin IB-sse redelina ridamisi ordereid instrumentidele mida tahtsin juurde osta (SXR8 ja EXXT ETFid ning mõned üksikaktsiad). Kokku läks juuli viimaste ja augusti esimeste päevade jooksul ordereid läbi ligi 17k EUR väärtuses.

Peale seda 5. augusti madalpunkti taastusid turud jälle ilusti, ning 10 päeva hiljem – 15. augustil – oli minu portfelli month-to-date väärtus juba jälle mõnesaja euroga plussis (vahepeal ise uut raha peale ei kandnud, ostsin marginiga). Ehk siis seda suurt „krahhi“ poleks nagu olemas olnudki! Ka S&P500 indeks on kirjutamise hetkel taas tagasi juuli keskpaiga „all time high“ lähedal.

Minu IB portfelli month-to-date vaade 5. augustil ja 15. augustil - vahepeal uut raha juurde ei kandnud.

Loomulikult ei tea ma, mis suunas turud liiguvad lähinädalatel või lähikuudel. Aga tean päris kindlasti, et aastate perspektiivis liiguvad nad üles 😊 Seega mina näen järske languspäevi alati ostuvõimalustena; mul on ette valmistatud watchlist ja ootel orderid, mis teatud hinnalanguste korral läbi lähevad. Oma orderid planeerin „redelina“ – näiteks kui instrumendi hind langeb 500$ peale, ostan 1 tk, kui sealt -5%, siis veel 2 tk, kui veel -5%, siis järgmised 3 tk, jne. Redeli astmete vahed (nt 3%, 5% või 10%) ning ostetavad kogused (nt 1, 3, 5, või 10) sõltuvad juba konkreetsest instrumendist, kui palju ma tahaks seda juurde soetada, kui palju ma arvan korrektsioonipotentsiaali olevat, jne.

Selleks korraks kõik –nüüd  tagasi Ameerikat avastama!