Anneli elu2.0

View Original

3. kvartali kokkuvõte

Kolmandale kvartalile tagasi vaadates on esiteks hea meel selle üle, et peale nigelapoolset esimest poolaastat sain jälle blogile elu sisse ja postitasin tublilt 1-2 korda kuus, nagu ongi minu eesmärk. Tööelu uues riigis (kuhu kolisin aprillist) on endiselt pingeline kuid siiski enam-vähem kontrolli alla saanud. Augustis võtsime ette selle aasta „suure reisi“ – järjekordse kahenädalase roadtripi Ameerikas, millest kirjutasin lähemalt üle-eelmises postituses. Seega sain natuke ka puhata ja mängida 😊.

Hispaania korteri rindel tegime samuti edusamme – juuli keskel panime korteri booking.com-i üles ja esimene broneering tuli juba samal päeval. Sisuliselt terve juuli lõpp, august ja septembri esimene pool olid täiesti täis broneeritud ja asjad kulgesid väga sujuvalt. Praeguse seisuga on meil korteris olnud 9 külalist (kõige tavalisem broneeringu pikkus on 1 nädal või veidi pikem), ning oleme saanud suurepärased review’d: 7 külalist andis meile 10 tärni ning 1 külaline 9 tärni (üks külaline ei hinnanud). Seega algus oli väga ilus, samas viimastel päevadel on esile kerkinud mõned murepilved seoses (nagu ikka...) ühe keerulise naabriga 😊. Igatahes lähikuudel teen selle teema kohta eraldi pikema postituse.

Lisaks mõtlesin ja arvutasin läbi oma portfellist elamise plaani, millest kirjutasin eelmises postituses.

Aga edasi investeeringute juurde.

Juuli lõpp ja augusti algus olid aktsiaturgudel nõrkuse periood ja nagu ikka, minu jaoks tähendas see shoppingut. Eriti just augusti alguses kasutasin võimalust jälle peale paarikuist pausi indekseid osta – ostukorvi läksid nii SXR8 kui EXXT, kokku rohkem kui 9000 EUR eest.

Üksikaktsiates sellest kvartalis päris uusi positsioone sisse ei võtnud, küll aga ostsin juurde juba portfellis olevaid aktsiaid – AMZN, LULU, MNST, O.

Fikseeritud tulumääraga instrumentides õnnestus loetud päevad enne Planet42 pauku juulis veel üks 5000 EUR laenujupp koju tagasi kutsuda; seega lõplikuks sinna „kinni jäänud“ summaks jäi 10k EUR mille ma augusti lõpus oma portfellist maha kandsin. Oma seisust Planet42-ga kirjutasin veidi pikemalt postituses „Kuum august“. Viimase paari kuu jooksul on seda teemat erinevatest kanalites lahatud kõikvõimalike nurkade alt, ja arvan et minu viit senti pole siia enam vaja lisada 😊 Siiski kordaksin veel oma mõtet – ise otsustasid, ise tegid, ise vastutad ka! Ja kui sa ise ei taha või ei suuda oma investeeringute kohta taustatööd teha ja riske hallata, siis püsi laiapõhjalises indeksis 😉.

Kvartali kokkuvõtteks: portfell kasvas 14k EUR võrra, 443k EUR pealt 457k EUR peale. Sellest sissepandud raha ligi 16k EUR, ja turud tõid väikese miinuse, natuke alla 2k EUR. Tegelikult selle miinuse taga on see sama maha kantud 10k Planet42 laen – kui seda mahakandmist ei oleks olnud, siis oleks turgude toodud raha tegelikult olnud +8k EUR kandis. Aga ennast petta pole mõtet, ja kaotatud raha on kaotatud raha.