Anneli elu2.0

View Original

2. kvartali kokkuvõte

Alustama pean taas endale tuha pähe raputamisest – seekord on postituste vahele jäänud lausa terve kvartal. Põhjuseks eelmises kokkuvõttes mainitud ametikoha (ja riigi) vahetus – kolisin märtsi lõpus, ametlikult alustasin aprillis, ja need esimesed 3 kuud on uue tööga seonduv võtnud umbes 80% minu saadaolevast ajumahust. Tahaks loota, et nüüdseks on sisseelamisega enam-vähem ühel pool, ja edaspidi jätkub ajumahtu rohkem ka blogile.

Lisaks uue tööga seonduvale oli muidu ka päris intensiivne ja aktiivne kevad. Jõudsin kolmel korral loetud päevadeks meie Hispaania korterisse – sellest on tõsiselt saanud minu  „happy place“. Mulle meeldib seal kõik – 5 minutise jalutuskäigu kaugusel olev meri (oh need hommikujooksud!), ümber nurga olev argentiina abielupaari poolt peetav väike speciality coffee kohake maailma parima serrano bageliga, talvel viljadega kaetud apelsinipuud ja kevadel üleni lilladesse jacaranda-puu õitesse mattuvad väikesed tänavad, ning ülimaitsev (ja Eestist tunduval soodsam) söök. Mul on lihtsalt nii hea meel, et me selle otsuse tegime ja meil nüüd selline teine kodu on! Lisaks saime kätte ka kaua oodatud turismilitsentsi, kuigi reaalse rahategemiseni me veel jõudnud ei ole. Ettevalmistused on tehtud – ehk saab 3. kvartali kokkuvõttes juba midagi raporteerida.

Samuti sai käidud kahel tööreisil – Londonis ja Maltal. Juuni teises pooles võtsin ette veel ühe isikliku miniprojekti, millest praegu ei kirjuta, aga kui hästi läheb, siis võibolla järgmise kvartali kokkuvõttes 😉

Põnevat toimus ka minu kahes mastermind grupis, mida ma oma peas nimetan „naiste grupiks“ (sest... seal on kõik naised 😊), ja „meeste grupiks“ (peale minu veel üks naine, ülejäänud mehed). Niisiis – naiste grupis jõudis Grete meist esimesena miljonini, ning Karin sai esmakordselt emaks (palju õnne!); meeste grupis aga hakkasime tegema väikest viisi sündikaate, et ligi pääseda instrumentidele nagu AT1 võlakirjad (sellest lähemalt allpool).

„Elu“ rubriigi kokkuvõtteks – viimasel ajal taban ennast sageli mõttelt, et kõik on lihtsalt... väga hästi!

Aga edasi investeerimise juurde.

Selle kvartali märksõnaks minu portfellis on fikseeritud tulumääraga instrumendid – võlakirjad ja laenud.

Aprillis võtsin portfelli Inbanki 10% AT1 võlakirja 10k EUR eest. Tegelikult väikesed jaeinvestorid otse sellele instrumendile ligi ei pääsenudki, kuna miinimumsumma millega jutule võeti oli 100k EUR. Minule andis võimaluse see, et mastermindi-kaaslane Aleks pakkus välja väikese „sündikaadi“ – kamba peale rahade kokku panemise.

Mais osalesin Liveni 10.5% võlakirja märkimises. Olin kindel, et tuleb ülemärkimine. Tahtsin kindlasti kätte saada vähemalt 5k EUR eest võlakirju (väiksemaid positsioone ei taha oma portfellis hoida); oleksin nõus olnud ka 10k eest võtma. Seega märkisin 15k eest, ja plaan töötas täpselt nagu vaja – kätte sain 5k.

Juunis osalesin veel ühes Alekis „sündikaadis“ ja võtsin 10k EUR eest Delfini 11%+3 kuu euribor võlakirju. Nii see kui varasem Inbanki tehing nägid reaalsuses välja nii, et mina kandsin ostusumma Aleksi ettevõtte kontole, ja tema siis kandis võlakirjad makseta väärtpaberikandena minu ettevõtte kontole.

Lisaks osalesin juunis veel ühes Roosaare tehtud Everaus 11% laenu pakkumises, 5k summaga.

Kvartali jooksul soetasin kahes erinevas jupis Creditstari instrumente, kokku 10k EUR eest. Esiteks aprillis ühe Roosaare pakkumise kaudu 15% intressimääraga ja 1 aastase tähtajaga (vormistatud laenuna); teiseks 12.5% kupongiga võlakiri, mida Aleks vahendas „allahindlusega“. See tähendab, et sain võlakirjad osta nominaalist madalama hinna eest, mis reaalseks tootluseks teeb üle 18%, samuti aastane tähtaeg. Koos varasemate võlakirjadega on mul nüüd Creditstari 15k EUR eest, ja praegu seda positsiooni rohkem suurendada ei plaani.

Kokku sai seega kvartali jooksul fikseeritud tulumääraga instrumentidesse paigutatud soliidne 40k EUR.

Teiselt poolt tuli koju tagasi lõppenud 3-aastane Mogo võlakiri (5k EUR), ning vähendasin oma positsiooni Planet42 laenudes (samuti 5k). Ehk siis netoinvesteeringuks seda tüüpi instrumentidesse jäi 30k EUR.

Aktsiaturgudel tegutsesin põhiliselt aprillis, kui toimus mõningane tagasitõmme. Peale pooleaastast pausi raatsisin natuke juurde võtta SXR8 ETF-i. Samuti suurendasin veidike olemasolevate üksikaktsiate positsioone: BRK B, MNST, PYPL, SBUX, O.

Lisaks võtsin üle pika aja ühe uue aktsiapositsioon – LULU (Lululemon Athletica). Tegemist on Kanada päritolu spordirõivaste tootjaga, mis on eelkõige tuntud oma joogariiete poolest. Esimest korda kuulsin sellest firmast mitu aastat tagasi oma pilatese-treenerilt 😊, kes ütles et tema kasutab ainult nende trenniriideid. See tekitas minus huvi, järgmine kord Londonisse sattudes külastasin nende poodi ja peale seda olen samuti saanud lojaalseks püsikliendiks. Ehk natuke läheb sinna „fänniaktsia“ kategooriasse. LULU on mu vaatlusnimekirjas olnud vähemalt 2 aastat, aga ma pole teda osta raatsinud kõrge P/E suhtarvu tõttu, mis oli pikalt 40-80 vahemikus. Märtsi lõpus tegi aktsia läbi suure hinnalanguse peale aastatulemuste teatavaks tegemist. Tulemused olid tugevad, kuid juhtkond viitas nõrgemale tarbija-sentimendile ning tagasihoidlikumale tulemuste väljavaatele sel aastal. Mina nägin selles võimalust võtta sisse mõõdukas „proovipositsioon“ (hetkel 0.9% portfellist), kuna usun brändi ja ettevõtte tugevusse, ja minu tees on et aktsia hinnalangus oli ülereageering.

LULU on läbi aastate ilusti kasvanud. Viimase 10 aasta keskmine käibe kasvutempo 16%, EPSi kasvutempo veidi kiirem, hea kasumlikkus – keskmine OM 20% ringis, ROE 27%, ROIC 24%. Nende tugevus on pidev tooteinnovatsioon, ning võimaluseks on bränditeadlikkuse kasvatamine ja agressiivsem laienemine väljaspool Põhja-Ameerikat.

Ostsin kahes jaoks aprillis ja mais, ajalooliselt soodsa P/E taseme pealt (25 ringis). Kaalun veel ühte ostu, kuid enne pean võtma aega 1. kvartali tulemuste ülevaatamiseks, milleni ma veel jõudnud ei ole.

Kvartali kokkuvõtteks: portfell kasvas 40k EUR võrra, 403k EUR pealt 443k EUR peale. Sellest ise sisse pandud raha oli 27k, ja turud tõid tootlust 13k. Pole nii ilus tulemus kui 1. kvartalis, aga arvestades et aprill oli turgudel languskuu, siis väga kurta ka ei saa 😊